AA
Sajtóközlemény 2021. 04. 23.

2021. április. 23

Összeállt a kép: bizonyítottan nemzetközi csalóhálózat állhat a DUNAFERR-t támadók mögött

Álmeghatalmazások, álközgyűlések, álcégvezető, valós „verőemberek” és egy ál-Habsburg: így foglalható össze röviden a DUNAFERR-t támadók fegyverarzenálja. Azzal, hogy Habsburg György személyesen erősítette meg, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonos megbízásából eljáró férfi visszaél családjuk nevével, egyértelműen kiderült, hogy szélhámosokból áll a DUNAFERR átvételén ügyködő csapat.  A baj csak az, hogy a hamisításokra, megtévesztésre és erőszakra építő, ukrán megbízásból dolgozó emberek hatalmas károkat okoztak a vállalatnak az elmúlt hónapokban.

A DUNAFERR már többször világossá tette, a céget ért támadások mögött álló ukrán kisebbségi tulajdonosok és az általuk felbérelt személyek folyamatosan megtévesztik a közvéleményt, az üzleti partnereket, áldokumentumokra hivatkoznak, álközgyűléseket hívnak össze, álképviselőkkel és álcégvezetővel állnak elő.

Az Euronews hírportálján tegnap megjelent tudósítás nem hagy semmilyen további kétséget afelől, hogy a magát Franz Vladimir Habsburg-Lothringennek kiadó, az ügyben a Dunaferr tulajdonosainak „főmeghatalmazottjaként” felbukkant ukrán személy egy nemzetközi hírű szélhámos. A hírcsatorna megkereste Habsburg Györgyöt, aki megerősítette, hogy a vállalat vezetéséért bejelentkező ukrán egyén visszaél családjuk nevével.  Az Euronews tudósítása szerint: „a jelenlegi párizsi magyar nagykövet, aki az utolsó magyar király, IV. Károly unokája, azt mondta: "Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal." Hozzátette: "Árt a családnak, kihasználja Habsburg-Tescheni Vilmos főherceg hírnevét Ukrajnában." Az utolsó magyar trónörökös, Ottó fia azt is bevallotta: egyelőre jogilag nem tudtak ellene tenni semmit az ott uralkodó körülmények miatt.” (https://hu.euronews.com/2021/04/22/habsburg-gyorgy-semmilyen-kapcsolata-nincs-a-dunaferr-ugyben-feltunt-ukran-ferfinak-a-csal)

Mint ismert, a korábban Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó férfi Tatjana Tarutával, a DUNAFERR kisebbségi tulajdonosával, és egy - magát hol „válságmenedzsernek”, hol „ügyvédnek” aposztrofáló - Mikó István nevű személy hamis meghatalmazásokkal akarták átvenni a vállalat irányítását. Az ál-Habsburg hívta össze azt az online közgyűlést is, amely alapján kineveztek egy új “cégvezetőt”. Miután a DUNAFERR megkérdőjelezte a bemutatott meghatalmazások valódiságát, és nem engedte be az álmeghatalmazottakat a vállalat területére, Mikó István biztonsági őrökből verbuvált milíciával támadt a gyárra, megbénítva a várost és megfélemlítve a dolgozókat. Csak a rendőrség és a hatóságok professzionális, gyors és határozott fellépése akadályozta meg az események eszkalálódását.

Erre reagálva hétfőn Dr. Nagy Péter a DUNAFERR vezető jogásza egy sajtótájékoztató keretében tárta a nyilvánosság elé az áldokumentumokkal és hamisításokkal kapcsolatos bizonyítékokat. Most pedig az is kiderült, hogy az álmeghatalmazottak egyik fővezére egy ál-Habsburg…

Mikó István cégének gyanús sorsa

Ezen felül is sok a gyanús részlet, amely a DUNAFERR feletti irányítást megszerezni próbáló csoportról az elmúlt napokban kiderült. A 24.hu hírportál arról számolt be, hogy “ukrán kamutulajdonosnál múlt ki a biztonsági cég, amit a Dunaferr elfoglalását is szervező Mikó képviselt”. Részlet a 24.hu tudósításából: "tavaly ősz óta felszámolás alatt van az a furcsa hátterű biztonsági cég, amelyet Mikó István képviselt 2016-ban a ligetvédők elleni durva fellépés ügyében. (...) 2020 közepére a NAV nagy adótartozóinak listájára is felkerült a kft. Az Infinity Forestnek 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozása volt akkor is, amikor egy ukrán állampolgár, a lvivi illetőségű Pashko Pavlo lett a cég egyetlen bejegyzett tulajdonosa. A tulajdonosváltás alig néhány hónappal azelőtt történt, hogy a cég ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek."

(https://24.hu/belfold/2021/04/19/ukran-kamutulajdonosnal-mult-ki-a-ligeti-biztonsagi-ceg-amit-a-dunaferr-elfoglalasat-is-szervezo-miko-kepviselt/)

Értelmet nyernek a hírek az ukrajnai “üzleti-sorozatgyilkosságról” és a törvénytelen gyárfoglalásokról

Az ál-Habsburgra építő csalássorozat, és a múlt pénteki gyártámadás ismeretében immár mindenki számára belátható, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonost képviselő embereknek nem lehet hinni. Egyúttal értelmet nyertek az ukrán sajtóban a Taruta módszereiről keringő hírek, amelyek a család agresszív és törvénytelen ukrajnai gyárfoglalásairól szólnak.  Végül az is bebizonyosodott, hogy Magyarországon azonban nem működnek a csalásra, megtévesztésre és agresszióra építő ukrán módszerek.

(Az említett ukrajnai esetekről többek között ezekben a hírekben is beszámolt a helyi média:
A cikkek magyar fordítását itt találja: http://dunaferr.hu/cikkek/hirek/sajtokozlemeny-2021-aprilis-17)